Høringsuttalelse – Detaljregulering for Os skole og idrettshall

Bilde av Os skole

Høringsuttalelse –

Detaljregulering for Os skole og idrettshall

Halden Arbeiderparti (HAP) er for Os-prosjektet. HAP er imidlertid opptatt av at Os prosjektet skal gjennomføres på en måte som sikrer at prosjektets målsetninger imøtekommes. 

Dette betyr at de sosiale aspektene er gjennomgående for prosjektets utforming, at de pedagogiske forholdene og de idrettsfaglige sidene realiseres, at de økonomiske rammene sikres og overholdes (minimering av risiko) og at gode arkitektoniske løsninger muliggjøres gjennom en helhetlig prosjektering. 

HAP vil at Os-prosjektet skal gi elevene i Halden sentrum en god skole og byen en ny møteplass, som et positivt selvforsterkende element inn i et større områdeløft for nordsiden av byen. HAP vil at Os-prosjektet skal gi idretten i Halden en moderne og best mulig dimensjonert hall. 

For at Os-prosjektet skal bli det vi ønsker, er det imidlertid helt avgjørende at prosjekteringen er grundig og skikkelig gjennomført. 

Tilknyttet anbudsprosessen og Anskaffelse av totalentreprenør Os-prosjektet – skole og idrettsanlegg registrerer HAP at det har kommet inn en god del spørsmål fra mulige entreprenører som langt på vei bekrefter en omfattende umodenhet i prosjektet, samtidig som det blir vanskelig å se at grunnlaget for detaljreguleringen svarer ut det en totalentreprise trenger. At det er gjort endringer i vesentlige deler av konkurransegrunnlaget underveis styrker heller ikke forslaget til detaljreguleringen som nå ligger til høring. 

Utover dette ser HAP fire hovedutfordringer ved detaljreguleringen slik den nå ligger til høring:

Generelt avklaringsnivå Et byggeprosjekt med såpass stort omfang som Os skole og idrettshall, hvor sosiale forhold i tillegg er gitt stor betydning, kreve en veldig høy grad av arkitektonisk, brukermessig og funksjonell avklaring som grunnlag for en detaljregulering. HAP stiller derfor spørsmålstegn ved om prosjektet er tilstrekkelig gjennomarbeidet med tanke på innspill fra de som skal bruke huset i det daglige, dialog med fagmiljøer (både pedagogiske, trafikale, idrettsfaglige, med flere) og samspill med tilgrensende prosjekter i kommunal regi. Det er avgjørende at Halden finner fram til en detaljregulering som oppnår flest mulig av de opprinnelige intensjonene i satsningen, og samtidig gir et økonomisk og kvalitativt avklaringsnivå som gir den tryggheten som er nødvendig for å gå inn i en utførelsesfase som vil gi oss den sentrumsskolen og idrettshallen vi faktisk ønsker. 

Tiden etter at konseptskissene ble lagt fram i desember 2018, burde gitt rom for et forprosjekt som hadde kommet langt nok ned i detaljene til at reell medvirkning var mulig, og som ga rom for å gjøre justeringer i henhold til brukernes (og andre interessenters) behov, både i forhold til uteområder/eksteriør og inneområder/interiør. Tid for samspill mellom byggherre, arkitekter, rådgivere og brukergrupper er som i alle andre store byggeprosjekter og vesentlige grep for byutvikling, avgjørende for sluttresultatet. HAP har tidligere i prosessen både etterspurt en mer helhetlig prosjektering og en samspillsfase for å sikre et nødvendig avklaringsnivå inn mot nettopp en detaljplan og endelig bestilling overfor entreprenører i utføringen av byggeprosjektet. At det pekes frem mot en samspillsfase som skal foregå etter at entreprenørene har gitt sitt bindende pristilbud og etter at reguleringsplan er vedtatt gir ikke rom til reelt samspill som vil kunne ha kontraktsmessige følger. HAP ønsker også å stille spørsmål ved om kostnadsrammen er mulig å overholde med et så lite bearbeidet prosjekt, der man nå ser ut til å ha sendt ut konseptskisser for prising av entreprenører. En kontrakt basert kun på dette vil trolig kunne inneholde mye usikkerheter og en høyere grad av risiko for byggherre. Det er avgjørende at det planmessige gjøres i riktig rekkefølge slik at risiko kan minimeres. 

Hva som her menes med en mer helhetlig prosjektering må også ses i sammenheng med større deler av omkringliggende områder, gangbrua (og en eventuell erstatning eller utvidelse av denne), planene for ny svømmehall og storsenteret. En detaljregulering bør i så måte virke som et bindeledd for sammensmelting av flere elementer, istedenfor å virke oppstykkende og begrensende for hva som burde vært et større planområde sett under ett. 

Illustrasjonsplan som ligger vedlagt høringsdokumentene bidrar til en økt detaljeringsgrad, men det slås samtidig fast at den ikke er juridisk bindende for reguleringen. Dette betyr at tross flere detaljer, vil muligheten for justeringer og avvik fra illustrasjonsplanen likevel kunne forekomme.

Universell utforming og rømningsveierDetaljplanen gir ikke utførlig og god nok beskrivelse av universell utforming og hvordan krav til universell utforming gjennom lov og byggeteknisk forskrift skal ivaretas i prosjektet. Tilgjengelighet og bruk av alle ute- og inneområder i henhold til gjeldende og kommende krav om universell utforming av skolebygg må tydeliggjøres og søkes løst i planen. 

Saksfremlegget til førstegangsbehandling av planforslaget påpeker at universell utforming av uteområdene er utfordrende. Dette er i så fall en svikt i forhold til noen av de grunnleggende utfordringene prosjektet skal løse, idet dagens skolebygg og uteområder ikke er universelt utformet. Uteområder på tak må gjøres tilgjengelig for alle også etter endt skoletid. 

Nevnte spørsmål fra entreprenører og svar fra kommunen i anskaffelsesprosessen viser at det burde vært planlagt for og satt av nødvendig plass til brann- og rømningsveier. Slik det ser ut nå kan dette bety at uteområdet og kvaliteten på uteområdet kan bli betydelig endret i forhold til det reguleringsplanen legger opp til. Dette burde vært rettet opp og tatt høyde for i en reguleringsplan, og dersom planløsningen må endres for å imøtekomme krav til rømningsveier vil det etter all sannsynlighet bety at bygget vokser på bekostning av utearealene. HAP reiser derfor spørsmål ved om det da i det hele tatt er mulig å oppfylle reguleringsbestemmelsene.

Uteareal og kvalitet på området12 kvm per elev er lavt. Det bør etterstrebes et større uteareal, samtidig som bestemmelsene bør enda klarere legge krav på utearealets kvalitet. Et konkretiserende eksempel vil være om 1 ballbinge vil være tilstrekkelig i forhold til antall elever. Generelt er det slik at jo lavere kvadratmeter per elev desto høyere krav til kvalitet på uteområdets utførelse, med apparater, mulighet for variert aktivitet og et innbydende eksteriør.

Planen sier i tillegg at det er overhengende sannsynlig at arealet avsatt til lek og uteområde vil kunne bli enda lavere som følge av eventuelle støyskjermer og lignende nødvendige installasjoner. Dimensjonering og faktisk areal avsatt til utelek og uteområde burde følgelig vært mer avklart i planen, også sett i forhold til Helsedirektoratets retningslinjer. Reguleringsbestemmelsene må tydeligere sette krav til utearealets kvalitet og innhold.

Planen bør i større grad ta høyde for omkringliggende områder som for eksempel Schultzedalen og Busterudparken.

Trafikale forholdDe trafikale forholdene fremstår som ikke fullstendig avklart. Området sliter allerede i dag med et høyt belastede kryss og generelt mye trafikk. At trafikkmengden i området skal økes betraktelig uten at det trafikale systemet utbedres med en klar plan for trafikkavvikling ved skolestart- og slutt, kombinert med større eller mindre idrettsarrangementer, samt med en oversikt over nødvendige trafikksikkerhetstiltak, kan bli en utfordring som i mye større grad burde beskrives og håndteres i planen.

Planen legger i tillegg opp til en uklar grense mellom skolegård for de laveste klassetrinnene og sykkelvei i Os Allé. Planen burde ta stilling til hvilke tiltak som gjør at dette området kan brukes av både skoleelever i friminuttene og forbipasserende.

I tillegg til disse fire punktene ønsker HAP også å påpeke, i etterkant av erfaringene fra Kongeveien skole, viktigheten av at man i god tid før flytting til ny skole etablerer ledergruppe og nødvendige prosedyrer, slik at skolehverdagen og de organisatoriske utfordringene ved en ny sentrumsskole kan håndteres på enklest og best mulig måte.

Med vennlig hilsen og på vegne av styret i Halden Arbeiderparti 

Helge Bergseth Bangsmoen